2020-2021 Güz Dönemi Yatay Geçiş Online Başvuruları | HKU

ÖĞRENCİ İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

2020-2021 Güz Dönemi Yatay Geçiş Online Başvuruları

2020-2021 Güz Dönemi Yatay Geçiş Online Başvuruları

2020-2021 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ DÖNEMİ YATAY GEÇİŞ TARİHLERİ
İlan Tarihi 22 Haziran 2020
Başvurular 6 Temmuz 2020
Son Başvuru Tarihi 31 Temmuz 2020
Başvuruların değerlendirilmesi 3-6 Ağustos 2020
Başvuru sonuçlarının ilanı 9 Ağustos 2020
Asıl olarak kazananların kayıtları 10-14 Ağustos 2020
Asıl olarak kazananlardan kayıt yaptırmayan öğrenciler yerine yedek olarak kazananların ilanı 17 Ağustos 2020
Asıl olarak kazananlardan kayıt yaptırmayan öğrenciler yerine yedek olarak kazananların kayıtları 18-21 Ağustos 2020
Derslerin başlaması 21 Eylül 2020

Üniversitemize 2020-2021 Eğitim–Öğretim Yılı Güz Yarıyılında Ön Lisans ve Lisans  Programlarına“Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmeliği” hükümleri uyarınca Yatay Geçiş yolu ile öğrenci alımı yapılacaktır.

BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER

Başvuru online olarak yapılacaktır. İstenen belgeler taranarak sisteme yüklenerek gönderilecektir.

  • Güncel Tarihli Öğrenci Belgesi
  • Güncel Tarihli Onaylı not durum belgesi (Transkript)
  • Güncel Tarihli Onaylı müfredat ve ders içerikleri
  • Güncel Tarihli Disiplin cezası almamış olduğunuza ilişkin belge
  • ÖSYM sınavına girdiği yıla ait sonuç belgesi
  • ÖSYM sınavına girdiği yıla ait detaylı sonuç belgesi
  • Hazırlık sınıfı ve/veya eşdeğer yabancı dil sınavlarından başarı belgesi

Dip not: “İnşaat Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ile Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü ile İngilizce Öğretmenliği Bölümü öğrencileri için bu belge zorunludur! “)

  • Yurtdışı yükseköğretim kurumlarından üniversitemize yatay geçiş yapacak öğrenciler için, denklik belgesi

GENEL İLKELER

  • Önlisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz.
  • Açık ve uzaktan öğretimden örgün öğretim programlarına geçiş yapılabilmesi için, öğrencinin öğrenim görmekte olduğu programdaki genel not ortalamasının 100 üzerinden 80 veya üzeri olması ya da kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği üniversitenin diploma programının o yılki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekir.
  • Türkiye Cumhuriyeti sınırları dışında bulunan yükseköğretim kurumları yurtdışı yükseköğretim kurumları olarak değerlendirilecektir.

KURUMLAR ARASI YATAY GEÇİŞ

  • Üniversitemize yatay geçişler diğer yükseköğretim kurumlarındaki aynı düzeydeki eşdeğer diploma programlarından yapılır.
  • Üniversitemize yatay geçiş için öğrencinin, kayıtlı olduğu diploma programında bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 ( 4 üzerinden 2.29) olması gerekir.
  • İkinci fıkradaki başarı şartını sağlayamayan ancak merkezi yerleştirme puanı geçiş yapmak istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olan adaylar da yatay geçiş başvurusu yapabilir.
  • Kurumlar arası yatay geçiş değerlendirme sonuçları, geçerli başvurusu olan tüm adayların isimleri, değerlendirmede esas alınan puanlara göre sıralanmış biçimde Üniversitemiz internet sayfasında ilan edilir.
  • İlan edilen kontenjan sayısınca asıl ve yedek aday belirlenir. Takvimde belirlenen kayıt tarihleri içinde kayda gelmeyen asıl adaylar yerine yedeklerin kayıt başvurusu alınır.

YURTDIŞI YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDAN ÜNİVERSİTEMİZE YATAY GEÇİŞ

  • Üniversitemize yatay geçiş için öğrencinin, kayıtlı olduğu diploma programında bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 (4.00 üzerinden 2.29) olması gerekir.
  • Birinci fıkradaki başarı şartını sağlayamayan ancak merkezi yerleştirme puanı geçiş yapmak istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olan adaylar da yatay geçiş başvurusu yapabilir. Bu şekilde başvuran adayların başvuruları, ikinci fıkraya göre başvuran adayların yerleştirmesi bittikten sonra boş kontenjan kalması durumunda değerlendirmeye alınır.
  • Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından yatay geçişte öğrencinin Üniversitemizde yatay geçiş yapmak istediği diploma programının ilgili sınıfına öğrenci kabulündeki taban puana sahip öğrenciler, yurt dışında yükseköğrenim gördüğü tüm derslerden başarı şartı aranmaksızın yatay geçiş başvurusu yapabilirler. Bu yolla başvuran öğrencilerin yatay geçiş başvurusu yurt dışı yatay geçiş kontenjanı kapsamı dışında değerlendirilir.
  • Yurt dışı üniversitelerden yapılan başvurularda öğrencinin yurt dışında öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumunun ve eğitimin yapıldığı programın ön lisans veya lisans diploma vermeye yetkili bir kurum olarak Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınması ve kayıtlı olduğu diploma programının, Üniversitemizde yatay geçiş için başvurduğu önlisans veya lisans diploma programına eşdeğerliğinin ilgili birim tarafından kabul edilmesi şartı aranır.
  • Yurtdışında yükseköğretime başlayan öğrencilerin Türkiye’deki yükseköğretim programlarına geçiş başvurularının değerlendirilmesinde kullanılacak olan, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavlarındaki asgari puanlar ile bunlara eşdeğerliği kabul edilen sınavlar ve puanları aşağıda belirtilmiştir.
  • Yurtdışında yükseköğretime başlayan öğrencilerin Türkiye’deki yükseköğretim programlarına geçiş başvurularının değerlendirilmesinde kullanılacak olan, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavlarındaki asgari puanlar ile bunlara eşdeğerliği kabul edilen sınavlar ve puanları, üniversiteler tarafından belirlenen yurtdışı yatay geçiş kontenjanları ile birlikte Yükseköğretim Kurulu tarafından ilan edilir. Adayların, yatay geçiş başvurusu yapabilmeleri için en az ilan edilen puanlara veya üzerindeki puanlara sahip olması gerekir.
  • (Ek:RG-18/3/2016-29657) Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından yatay geçişte, yurt dışındaki aynı yükseköğretim kurumundan bir programın her bir sınıfına geçiş yapabilecek öğrenci sayısı o programın ilgili sınıfının yurt dışı kontenjanının yüzde 15’ini geçemez. Yüzde 15’in hesaplanmasında 1’in altındaki sayılar 1’e tamamlanır. Virgülden sonraki kısım 5’ten küçükse alttaki tam sayıya, 5 ve yukarısında ise bir üst tam sayıya tamamlanır.
  • TC uyruklu öğrencilerin yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından yurt içindeki yükseköğretim kurumlarına yatay geçişleri ile ilgili olarak;
  1. 2017-2018 eğitim-öğretim yılından itibaren kayıt yaptıracak öğrencilerin,
  2. a) İlgili yıldaki ÖSYS Kılavuzlarında yer alan (Tıp, Hukuk, Mühendislik, Mimarlık, Öğretmenlik vb. ) programlar için belirlenen başarı sırasının aranmasına,
  3. b) Başarı sırası aranmayan programlar için öğrencinin merkezi sınava girdiği yıl itibarıyla geçmek istediği diploma programı için geçerli olan puan türünde aldığı merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği diploma programına eşdeğer yurt içindeki diğer üniversitelerin diploma programlarının en düşük taban puanına eşit veya yüksek olması gerektiğine,
  4. c) Yükseköğretim Kurulu tarafından eşdeğer sınav puanlarına sahip olanların da (a) ve (b)maddelerindeki şartları sağlaması gerektiğine,
  5. 2017-2018 eğitim öğretim döneminden itibaren QS ile Times dünya sıralamasında ilk 500’e giren üniversitelerde öğrenime başlayan öğrencilerden hazırlık sınıfı hariç en az ikinci sınıfı başarıyla tamamlayan öğrencilerin 3 üncü sınıfa (öğretim süresi 5 yıl olanlarda 3 ve 4, öğretim süresi 6 yıl olanlarda 3, 4, 5 inci sınıflara) yatay geçiş başvurusu yapabilmesine, önlisans programlarında ise üçüncü yarıyıla (ikinci sınıfa) yatay geçiş başvurusu yapılabilmesine,
  6. TC uyruklu olup ortaöğretimini yurt dışında tamamlayarak yükseköğretime başlayan öğrenciler ile yabancı uyruklu öğrencilerden yukarıdaki şartların aranmamasına karar verilmiştir.

Küresel COVID-19 salgını dolayısıyla yurt içindeki yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş koşulları​; Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından Küresel COVID-19 Salgını dolayısıyla yurt içindeki yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş yapacak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrenciler için 2547 sayılı Kanun’un 44’üncü Maddesi ile “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik”in Ek Madde 2’si uyarınca, 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı güz dönimindeki yatay geçiş işlemlerine mahsus olmak üzere, Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 27.05.2020 tarihli toplantısında; aşağıdaki düzenlemenin yapılmasına karar verilmiştir.

2020-2021 eğitim ve öğretim döneminden önce Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınan yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarında ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeyinde eğitime başlayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrencilerin ülkemizdeki yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş işlemlerinde, dünyada yaşanan COVID-19 salgını dikkate alınarak, sadece 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı güz dönemindeki yatay geçiş işlemlerine mahsus olmak üzere;

  • Başarı sırası şartı bulunan Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Hukuk, Öğretmenlik, Mühendislik ve Mimarlık programları hariç olmak üzere yükseköğretim kurumlarının yurt dışı yatay geçiş kontenjanlarının yurt içi yatay geçiş kontenjanı kadar olabilmesine,
  • Başarı sırası şartı bulunan Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Hukuk, Öğretmenlik, Mühendislik ve Mimarlık programlarında ise yurt dışı yatay geçiş kontenjanlarında yurt içi yatay geçiş kontenjanının %50’sinin geçilmemesine; ancak Yükseköğretim Kurulunca belirlenmiş olan sıralama kuruluşları (Academic Ranking of World University, QS World University Rankings, Times Higher Education World University Rankings) tarafından yapılan dünya üniversite sıralamalarının herhangi birinde ilk 1000’de yer alan üniversitelerin programlarından yatay geçiş yapacak öğrenciler için ayrıca bu kontenjanın yurt içi yatay geçiş kontenjanı üst sınırına kadar kullanılabilmesine,
  • Öğrencilerin yurt dışındaki yükseköğretim kurumuna kayıt olduğu yılda ÖSYS/YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yayımlanan yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından yatay geçiş işlemlerine ilişkin duyurudaki asgari ÖSYS/YKS Puanına veya muadil belgelere sahip olmasına; ancak yukarıdaki 2’inci maddede nitelenen üniversitelerde kayıtlı olan öğrenciler için bu şartın aranmamasına, ancak yurt dışı kontenjanından daha fazla başvuru olma durumunda öğrencilerin yurtdışındaki üniversitesine kabulde kullanılan belgesinin veya ÖSYS, YKS veya muadil belgelerin sıralama ölçütü olarak kullanabilmesine,
  • Anılan yönetmeliğin “Önlisans ve lisans diploma programlarının hazırlık sınıfına; önlisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz.” biçimindeki 6’ıncı maddesi hükmünce yatay geçiş başvuruları kısıtlanmış olan öğrencilerin de, programa kayıt yaptırmadan sadece dil eğitimine devam edenler hariç olmak üzere, bu dönemde yatay geçiş başvurusu yapabilmelerine,
  • Anılan yönetmeliğin 11’inci maddesi ikinci fıkrasında yer alan “Kurumlar arası yatay geçiş için öğrencinin, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 60 olması şarttır.” koşulunun hazırlık sınıfından birinci sınıfa başvuru yapacak öğrenciler için aranmamasına,
  • 2019-2020 eğitim öğretim yılında öğrenim görmekte olduğu sınıf özelinde 100 üzerinden 60 not ortalamasını sağlayamayan öğrencilerin de başvuru yapabilmesine, yatay geçişinin kabul edilmesi halinde intibakının programın yeterli görülen ilgili sınıfına veya bir alt sınıfına olmak üzere başarılı olduğu dersler üzerinden yapılmasına,
  • Öğrencilerin yurt dışından yatay geçiş başvurularının değerlendirilmesinde anılan yönetmeliğin 14’üncü maddesinin 6’ıncı fıkrasının “Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından yatay geçişte, yurt dışındaki aynı yükseköğretim kurumundan bir programın her bir sınıfına geçiş yapabilecek öğrenci sayısı o programın ilgili sınıfının yurt dışı kontenjanının yüzde 15’ini geçemez. Yüzde 15’in hesaplanmasında 1’in altındaki sayılar 1’e tamamlanır. Virgülden sonraki kısım 5’ten küçükse alttaki tam sayıya, 5 ve yukarısında ise bir üst tam sayıya tamamlanır.” biçimindeki hükmünün bu dönemde de uygulanmaya devam edilmesine,
  • Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınan yurt dışı yükseköğretim kurumlarındaki herhangi bir programa kayıtlı olan öğrenciler ile yükseköğretim kurumunun bir programına kayıt yaptırmaksızın ilgili programın dil hazırlık sınıfına devam edenlerin yukarıda yer alan kontenjan kısıtlamalarına tabi olmaksızın, 3’üncü maddedeki ÖSYS/YKS puanına veya muadil belgelere sahip olmaları koşuluyla, yükseköğretim kurumlarımızın herhangi bir açık öğretim programına yatay geçiş başvurusu yapabilmelerine,
  • Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin yatay geçiş taleplerinin ilgili enstitüler tarafından değerlendirilmesine,
  • Öğrencilerin yatay geçiş başvurularını, ilgili yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş başvuru döneminde yapmalarına,

karar verilmiştir.

Ayrıca, KKTC’de bulunan ve Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınan üniversiteler ile programlarında kayıtlı olan öğrencilerin bu kararın kapsamının dışında olduğu, bununla birlikte bu öğrencilerin “Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik” hükümlerine göre ülkemizdeki yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş başvurusu yapabileceklerdir, açıklamasının yapılması uygun görülmüştür.

Başvuruların Değerlendirilmesi

  • Başvurular ilgili birimlerin yönetim kurulunca değerlendirilecektir.
  • Başvurusu kabul edilen www.hku.edu.tr adresinde ilan edilecektir.
  • Başvurusu kabul edilen ADAYLAR asıl ve yedek adaylar olmak üzere 2 ayrı liste halinde belirtileceklerdir.

PUANLAR
ÖSYM Puanları
DGS Puanları
KONTENJANLAR
Kontenjanları görüntülemek için tıklayınız.
Tablonun tamamı için sağa kaydırınız

2020-2021 EĞİTİM – ÖĞRETİM DÖNEMİ YILLIK ÖĞRENİM ÜCRETLERİ
FAKÜLTE /YÜKSEKOKUL/BÖLÜM YILLIK ÜCRET
Tüm Fakülteler için İngilizce Hazırlık sınıfı 32,000
EĞİTİM FAKÜLTESİ
İngilizce Öğretmenliği 32,000
Okul Öncesi Öğretmenliği 32,000
Özel Eğitim Öğretmenliği 32,000
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık 32,000
Sınıf Öğretmenliği 32,000
GÜZEL SANATLAR VE MİMARLIK FAKÜLTESİ
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı 33,000
Mimarlık 33,000
HUKUK FAKÜLTESİ
Hukuk 45,000
İKTİSADİ, İDARİ VE SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ
İktisat 32,000
İşletme 32,000
Psikoloji 32,000
Siyaset ve Uluslararası İlişkiler 32,000
Uluslararası Ticaret ve Lojistik 32,000
İLETİŞİM FAKÜLTESİ
Görsel İletişim Tasarımı 32,000
Radyo ve Televizyon 32,000
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
Bilgisayar Mühendisliği 32,000
Elektrik-Elektronik Mühendisliği 32,000
İnşaat Mühendisliği 32,000
SAĞLIK BİLİMLERİ YÜKSEKOKULU
Beslenme ve Diyetetik 32,000
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon 32,000
Hemşirelik 27,000
MESLEK YÜKSEKOKULU
Adalet 20,000
Anestezi 20,000
Diyaliz 20,000
İlk ve Acil Yardım 20,000
Banka Hesap Bilgileri: Finansbank İpek yolu Şubesi için Iban Numaraları
IBAN NO:TR24 0011 1000 0000 0065 3381 12
​Denizbank Gaziantep Ticari Merkez Şube​ Iban Numaraları
IBAN NO : ​TR10 0013 4000 0054 5847 6000 01
Öğrencinin adı soyadı ve TC numarası yazılmalıdır.
İLETİŞİM BİLGİLERİ
Eğitim Fakültesi e-mail: sema.uzak@hku.edu.tr Tel: 0 342 211 8080-1201
Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi e-mail: h.mervetatli@hku.edu.tr Tel: 0 342 211 8080-1747
Hukuk Fakültesi e-mail: faruk.ozbay@hku.edu.tr Tel: 0 342 211 8080-1901
İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi e-mail:turgay.bozan@hku.edu.tr Tel:0 342 211 8080-1330
İletişim Fakültesi e-mail:mirza.kina@hku.edu.tr Tel: 0 342 211 8080-1751
Mühendislik Fakültesi e-mail: suleyman.baritli@hku.edu.tr  Tel: 0 342 211 8080-2201
Sağlık Bilimleri Fakültesi/Yüksekokulu e-mail: guven.hos@hku.edu.tr Tel: 0 342 211 8080-1501
Meslek Yüksekokulu e-mail: buket.yavas@hku.edu.tr   Tel: 0 342 211 8080-1531
Öğrenci İşleri Müdürlüğü e-mail: oim@hku.edu.tr          Tel:0 342 211 8080 – 1831

Kesin Kayıt İçin Gerekli Belgeler
(Meslek Yüksekokulu Programları için Yurt İçi ve Yurt Dışından Başvuru Yapanlar)

  • Başvuru Formu
  • Güncel Tarihli Öğrenci Belgesi
  • 2 Adet Güncel Tarihli Onaylı not durum belgesi (Transkript)
  • 2 Adet Güncel Tarihli Onaylı müfredat ve ders içerikleri
  • Güncel Tarihli Disiplin cezası almamış olduğunuza ilişkin belge
  • ÖSYM sınavına girdiği yıla ait sonuç belgesi
  • ÖSYM sınavına girdiği yıla ait detaylı sonuç belgesi
  • Lise Mezuniyet Belgesi (e-devlet)
  • Nüfus Cüzdanı Sureti
  • İkametgâh Belgesi (e-devlet)
  • 6 adet fotoğraf
  • Öğrenim ücreti makbuzu
  • Yatay geçişe engel olmadığına dair belge

NOT: Başvuruda beyan edilen belgelerin asılları teyit edilmediğinde ve eksik evrak teslimi yapıldığında kayıt işlemi yapılmayacaktır.
ÖNEMLİ: Tüm kayıt olacak öğrencilerin Yatay Geçiş yapmasına engel bulunmadığına dair onaylı belgeyi getirmeleri zorunludur.

Not: Başvuru için;
Görsel İletişim ve Tasarım Bölümü 1. ve 2. sınıf için başvuru yapan öğrencilerin İletişim Fakültesi seçerek,
Görsel İletişim ve Tasarım Bölümü 3. ve 4. sınıf için başvuru yapan öğrencilerin Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi seçerek,
Beslenme ve Diyetetik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Hemşirelik 1., 2. ve 3. sınıf için başvuru yapan öğrencilerin Sağlık Bilimleri Fakültesi seçerek,
Beslenme ve Diyetetik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Hemşirelik 4. sınıf için başvuru yapan öğrencilerin Sağlık Bilimleri Yüksekokulu seçerek,
 
başvuru yapmaları gerekmektedir.